Üniversitede Yurt Hayatı

Üniversite döneminde yurtta kalmak yepyeni başlangıçlar yapmanızı ve kendinizi tanımanızı sağlar. Her yıl yüzbinlerce genç aile evinden ayrılarak farklı bir şehirde yeni bir hayat kuruyor. Üstelik birçoğu bu durumdan oldukça memnun. Üniversite tercihlerinin açıklanmasıyla birlikte öğrenciler için büyük bir soru gündeme gelir. ‘Nerede kalacağım?’ ‘Ev mi yurt mu?’ ‘Devlet yurdu mu özel yurt mu?’ bu karmaşalardan kurtulmanız için üniversitede yurt hayatı ve tavsiyelerini sizinle paylaşmak istiyorum.

Ben de üniversite hayatımı farklı bir şehirde yurtta geçirdim. Hayatımın en güzel duygularını ve yeni maceralarımı yurtta yaşadım. Bu nedenle ilk defa yurtta kalacaksanız ve tedirginseniz, bu duygunun çok normal olduğunu söyleyebilirim. Ancak yurda yerleştikten sonra hayatınızın en güzel günlerine ‘merhaba’ diyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Yurt Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversiteyi okuyacağınız şehirdeki en iyi yurtlar ve sundukları imkanları mutlaka araştırmalısınız. Google yorumları, şikayet sitelerindeki yorumlar ve sosyal medyadaki yorumlara da göz atmanız gerekebilir. İnternet üzerinden yurdu seçtikten sonra kesin kayıt için acele etmeyin.

Birkaç farklı yurdu belirleyin ve her birini ziyaret edin. Yurt seçerken dikkat edeceğiniz başlıca konu başlıkları güvenlik, hizmet, kampüse yakınlık, ulaşım, oda özellikleri ve fiyattır. Bunlar ile ilgili karşılaştırmaları yaptıktan sonra en doğru sonucu belirleyebilirsiniz.

İlk Defa Öğrenci Yurdunda Kalacaklara Tavsiyeler

Üniversite dönemini birçok kişi öğrenci yurdunda geçirir. Her öğrenci ilk aşamada tedirginlik ve endişe yaşayabilir. Ancak zamanla yurt hayatına adapte olur ve mutlu bir hayata başlarsınız.

Yurtta kalacaklara tavsiyeler konusunda dikkatli olmanız gereken en önemli konu güvenlik ve iletişimdir. Özellikle kalabalık bir odada kalıyorsanız ilk etapta arkadaşlarınızla birlikte oda kuralları hakkında konuşmalısınız. Günümüzde birçok yurt odasında sigara içmek yasak olsa da serbest olan yerler de bulunuyor. Sigara içmiyorsanız arkadaşlarınızla bu konuyu konuşmalısınız. Aynı zamanda dolabınızın kapağını her zaman kilitli tutmanız gerekir. Aksi takdirde kaybolan eşyalarınızı bir daha hiç göremeyebilirsiniz.

Öğrenci yurtlarında her çeşit insan bulunur. Özellikle ilk günlerde herkesle mesafenizi korumalı ve gözlem yapmalısınız. Son olarak oda arkadaşlarınıza karşı sabırlı ve hoşgörülü davranmanız gerekir. Sizin gösterdiğiniz saygı aranızda güçlü bir iletişim sağlayacaktır.

Yurda Giderken Yanınızda Götürmeniz Gereken Eşyalar Nelerdir?

3060516 29.03.2017 Девушка в номере апарт-отеля YE`S в Москве. Максим Блинов/РИА Новости

Lüks bir öğrenci yurdunda kalacaksanız pek az eşya yeterli olacaktır. Bu yurtlarda saç kurutma makinesinden nevresime kadar birçok eşya bulunur. Ancak standart bir öğrenci yurdunda kalacaksanız yanınızda şu eşyaları götürmeniz gerekebilir:

  • Nevresim takımı ve yastık,
  • El, yüz havlusu ve bornoz,
  • Çok sayıda kıyafet, çamaşır ve çorap,
  • Tuvalet / oda terliği,
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar ve yedekleri,
  • Elbise askısı ve çamaşır filesi,
  • Çoklu priz, şarj aletleri, laptop, flash bellek vb.,
  • Parfüm, tarak, saç kurutma makinesi, saç şekillendiriciler, diş fırçası / macunu vb. kişisel bakım ürünleri,
  • Okul araç gereçleri ve kırtasiye malzemeleri.

Üniversiteye giderken tüm eşyalarınızı bir valize sığdırmaya çalışmayın. Dönem boyunca en az bir iki kere memleketinize gidebilirsiniz. Her gidip gelişinizde orta boy bir valiz kullanarak kıyafet / kitap değişimi yapabilirsiniz. Bu sayede dönem sonunda birçok valiz ve çantayı tek seferde götürmenize gerek kalmaz.

Yurt Hayatı Nasıldır?

Lipman Hearne Photo Shoot September 24, 2015 Women’s dorm room

Öğrenciler için en önemli konu ‘yurt hayatı nasıldır?’ sorusu oluyor. Yüz binlerce öğrenci, daha önce yurtta kalmayan biriyle iletişim kurma fırsatı bulamadıysa endişeli bir döneme giriyor. Yurt hayatı, yaşamınızın en güzel yıllarını size sunabilir. Buradaki en önemli etken siz ve çevrenizle kurduğunuz iletişimdir.

Yurtta tanıdığınız biri hayatınız boyunca en iyi arkadaşınız olabilir. Ancak yine yurttan tanıdığınız biri hayatınız boyunca nefret ettiğiniz insandır. Bu nedenle iletişim sınırlarınızı korumayı ve mesafeli davranmayı denemelisiniz. Birçok kişi ilk defa aile evinden ve düzeninden ayrıldığı için zorluk çeker. Fakat yurt hayatında neredeyse herkes sizin gibi duygularla baş etmeye çalışmaktadır. Kısa sürede arkadaşlarınıza, yeni odanıza ve yatağınıza alışacağınızdan emin olabilirsiniz.

Seçtiğiniz kurum, yurt hayatını doğrudan etkiler. Örneğin, bazı yurtlarda sinema salonundan fitness salonuna kadar birçok imkan sağlanır. Bu yurtlarda vakit geçirmek, yeni insanlarla tanışmak ve kaynaşmak daha eğlenceli bir yurt hayatı sunar. Ancak standart yurtlarda da arkadaşlarınızla sohbet etmek, oyun oynamak ve dertleşmek gibi sınırsız eğlence seçenekleri bulunur.

Yurtta Kalmanın Avantajları Nelerdir?

Yurtta kalmak sizin hayat görüşünüzü, eğlence anlayışınızı, arkadaş çevrenizi kısaca her şeyinizi değiştirebilir. Aynı zamanda özgüveninizi yükseltir ve yeni kişilerle tanışmanızı sağlar. Ancak bunların yanı sıra birçok avantajı da bulunur. İşte yurtta kalmanın avantajları:

  • Kütüphane, çalışma odası, etüt odası vb. imkanlar ders çalışmak için gerekli her ortamı sağlar,
  • Kaldığınız yurtta sizinle aynı sınıfta okuyan arkadaşlarınız olur bu nedenle ders notu bulmanız daha kolaydır,
  • Öğrenci yurtlarındaki ortak alanlar ve odalar günlük olarak temizlenir,
  • Farklı kültürlerden insanlarla tanışırsınız,
  • Yurtlar genellikle kampüse yakındır bu nedenle ulaşım daha kolaydır,
  • Fatura, kira, aidat vb. giderlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız,
  • Yemek yapmak, çay / kahve demlemek, temizlik yapmak gibi uğraştırıcı işleri yapmanıza gerek yoktur,
  • Her an parti yapmak için birçok arkadaşınız olur,
  • Odanızı temizlemeniz ve ortak yaşam alanlarını kirletmemeniz yeterli olur,
  • Herhangi bir sorunda size yardım edebilecek kişilere kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Yurtta Kalmanın Dezavantajları Nelerdir?

‘Yurt mu ev mi?’ sorusunun cevabı için yurtta kalmanın dezavantajlarını da sizinle paylaşmak istiyorum. Her iki başlığı da inceleyerek kendiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

  • Sessizliğe ihtiyacınız olduğu zamanlarda çok fazla gürültü ve ses olabilir,
  • Herkes odayı ve ortak yaşam alanlarını temizlemek için hevesli olmayabilir,
  • Ders saatlerinin farklı olması nedeniyle sizin uyuduğunuz bir zamanda arkadaşınız gürültülü bir şekilde hazırlanabilir,
  • Vize / final haftalarında yeteri sessizlik sağlanmayabilir,
  • Yemekler kötü çıkabilir.

Yurtta Kalırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurtta kaldığınız dönemde daha iyi bir yaşam için bazı ipuçlarını ve detayları bilmeniz gerekir. Bu detaylar, yurt hayatınızın sorunsuz geçmesini sağlayacaktır.

Çamaşırhane Sırası

Yurtlardaki en büyük sorunlardan biri çamaşır ve kurutma makinelerinin kullanılmasıdır. Kirli kıyafetlerinizi çamaşır makinesine attığınız zaman, programın bitmesini beklemeniz gerekir. Aksi takdirde makine bitmeden çamaşırlarınızı başka biri çıkartır ve kendi çamaşırlarını atar.

Yurt İdaresi

Yurtta kalırken yurt idaresindeki her görevliyle iyi geçinmeye çalışmalısınız. Temizlik görevlisi, yemekhane sorumlusu, müdür vb. herkesle aranızı iyi tuttuğunuz takdirde yurt yaşantınız kolaylaşır. Odanız daha sık temizlenir, her zaman yemek bulabilirsiniz veya daha kolay izin alırsınız.

Kişisel Alan

Kaldığınız odada başka arkadaşlarınız da varsa kişisel bir alan oluşturmanız gerekir. Dolabınız kilitli olsa bile ekstra bir kilitli kutuya değerli eşyalarınızı koyabilirsiniz. Ancak bu kutunun kolay ulaşılamayacak yerde olduğundan emin olmalısınız.

Eşya Paylaşımı

Yurtta kaldığınız süre boyunca birçok eşyanız kaybolabilir. Hatta bazı eşyaların sizin olduğunu bile unutabilirsiniz. Bu nedenle sadece samimi olduğunuz birkaç kişiyle eşya paylaşmalısınız. Az tanıdığınız veya samimi olmadığınız biriyle eşya paylaşmak, tüm yurtla eşya paylaşmanıza sebep olur.

Hayır Demek

Ülkemizde çok az kişi ‘hayır’ kelimesini kullanabiliyor. Yurt yaşantınızda ‘hayır’ kelimesini kullanamazsanız kişisel alan, değerli eşyalar, rahatlık vb. ihtiyaçlarınızla vedalaşabilirsiniz. Sizi rahatsız eden veya bir işi yapmanız için zorlayan herkese hayır demeniz gerekir. Herhangi bir durumda yurt görevlileriyle veya üst makamla konuşmaktan çekinmeyin.

Yemekhane

Yurt yaşamınız boyunca aç kalmamak için yemek sırasına erken girmeniz gerekiyor. Özellikle güzel yemeklerin olduğu günlerde çok uzun bir kuyruk oluşur. Bu nedenle yemek saatinden en az 10 dakika önce sıraya girmelisiniz.

Yemek Yapmak

Yurtların birçoğunda küçük mutfaklar öğrencilerin kullanımına açıktır. Yemek yapmak istediğiniz zamanlarda çeşitli gıdalarınızı saklamanız gerekir. Aksi takdirde yemek yapacağınız zaman en önemli malzemenizin bitmiş olduğunu görebilirsiniz.

Yemek Saatleri

Öğrenci yurtları genellikle sabah kahvaltı ve akşam yemeği vermektedir. Yurtta verilen yemekler, elbette annenizin yemeklerine benzemeyecektir. Ancak arkadaşlarınızla birlikte yemek yemek eğlenceli anlar yaşamanıza yardımcı olur. Ayrıca birçok yurt özel aşçılarla çalışıyor bu nedenle en az 4 çeşit güzel yemekler de çıkıyor.

KYK yurtlarında yemekler daha uygun fiyatla öğrencilere verilir. Aynı zamanda bazı yurtlarda sabah, öğle ve akşam yemek sunulmaktadır. Seçtiğiniz yurtla yemek ve yemekhane gibi durumları özellikle konuşmalısınız.

Yurda Dönüş Saati

Yurtta kalan öğrencilerin en büyük sorunu dönüş saatidir. Günümüzde birçok yurdun dönüş saati 00:00 civarındadır. Ancak bu saatin 23:00 veya 02:00 olduğu yurtlar da bulunuyor. Birçok yurt, dönüş saati konusunda ufak toleranslar gösterir. Ancak bu tolerans en fazla yarım saatle sınırlıdır.

Yurda geç kaldığınızda doğrudan atılmazsınız fakat hakkınızda tutanak tutulur ve ailenizle paylaşılır. Hakkınızda 3 defa tutanak tutulduğu takdirde yurdu boşaltmanız istenir. Bu nedenle dönüş saatlerine uymanız hayati önem taşır.

Yurda giriş – çıkışlar imza, parmak izi okutma, kartlı geçiş, yüz tanıma vb. farklı seçeneklerle yapılıyor. Seçtiğiniz yurt bu seçeneklerden birini veya ikisini de kullanıyor olabilir.

Yurtta Kalırken İzin Almak

KYK Yurtlarında kalacaksanız GencizBiz uygulaması üzerinden izin almanız gerekir. Uygulama veya web sitesi üzerinden ‘izinler’ başlığı altından kolayca izin alınıyor. KYK tarafından öğrencilere sağlanan izin süresi 75 gündür. Sömestr tatili, dini ve resmi bayramlar vb. günler, 75 günlük izin süresinden ayrı hesaplanır.

GencizBiz üzerinden izin alan 18 yaş üstü öğrencilerin durumları hakkında aileyle bilgi paylaşımı yapılmaz. Ancak izinden geç dönmek vb. olağanüstü hallerde aileyle iletişime geçilir.

Özel yurtlarda kalan öğrenciler de yurt idaresiyle konuşarak izin alabilir. Veli bilgilendirme sistemi her yurtta farklılık gösteriyor.